Bitwa kulinarna trzech województw odbyła się w miniony weekend (28 – 29 lipca) w Drohiczynie. Podczas „bitwy” - marszałkowie i urzędnicy z województwa podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, przygotowywali potrawy ze swoich regionów. W ekipie podlaskiej gotował marszałek województwa Jerzy Leszczyński,

który wraz z uczniami Zespołu Szkół Rolniczy im. Wincentego Witosa w Ostrożanach przygotował zaguby. Wicemarszałek województwa lubelskiego przygotowała ze swoją grupą potrawy na bazie grochu i kapusty, a urzędniczki z podkarpackiego - żurek rzeszowski oraz proziaki.

Bitwa kulinarna, miasteczko kulinarne, liczne degustacje i konkursy odbyły się w ramach imprezy „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Festiwal kulinarny trzech województw połączony był z Dniami Drohiczyna 2018.

W ramach Dni Drohiczyna 2018 odbył się też turniej piłki nożnej, zawody wędkarskie, spływ kajakowy i wystawa koni hodowlanych. W parku miejskim występowały teatry, zespołu muzyczne i soliści z kraju i zagranicy. Gwiazdą sobotniego wieczoru była Kasia Kowalska. Zagrali też: Euphoria Trio, Brajan Blaszkiewicz, DOTS, Mateusz Borzym, Zespół SilkQueen i Kuzyn Zenka.

W niedzielę odbył się też tradycyjny konkurs – rzut jajkiem na odległość. Również w niedzielę Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Białymstoku  Pomimo kapryśnej pogody i zawieszonych nad Drohiczynem deszczowych chmur, wydarzenia te przyciągnęły liczne grono mieszkańców, turystów i gości. Wiele osób deklarowało, że mieszka za granicą, a w Polsce spędzają wakacje, których dodatkową atrakcją są Dni Drohiczyna. 

Poniżej zdjęcia z wydarzenia:

 

Dni Drohiczyna Dni Drohiczyna Dni Drohiczyna